IPR:n ABC | Miksi patentoida – millä motivoida?

Keksinnön patentointi kannattaa, koska patentti on konkreettista omaisuutta, jonka voi myös myydä tai lisensoida. Patenttisalkku ja sen sisältö kiinnostavat tyypillisesti myös sijoittajia, ja voivat parantaa yrityskuvaa, osoittaen yrityksen edistykselliseksi.

Usein patentti myös antaa tuotteellesi imago- ja mainosarvoa, jolla on myönteinen vaikutus tuotteen myyntiin. Patentti ei sinänsä anna käyttöoikeutta, mutta patentoimalla voit varmistaa, että kukaan muu ei saa yksinoikeutta samalle keksinnölle ja voit kieltää muita hyödyntämästä patentoimaasi tuotetta tai menetelmää ammattimaisesti. Patentti siis suojaa yritystäsi kopioijilta ja turvaa oman tuotekehityksesi saavutukset. Tätä kautta patentti myös haittaa kilpailijoiden toimintaa, koska korvaavien ratkaisujen kehittäminen vie aikaa ja rahaa.

Työsuhdekeksintölaki | Kohtuullinen korvaus

Innovaatioiden tekemisen tueksi Suomessa on voimassa työsuhdekeksintölaki, joka velvoittaa työnantajaa maksamaan työntekijälle kohtuullisen korvauksen patentilla suojattavissa olevasta keksinnöstä vastineena oikeuksista keksintöön. Tämä korvaus voi olla hyvä keino motivoida tuotekehittäjiä ja muita työntekijöitä tekemään keksintöilmoituksia. Korvauksen suuruus määritellään keksinnön arvon ja työnantajan saaman oikeuden laajuuden perusteella. Kohtuullinen korvaus voi muodostua esimerkiksi kertakorvauksen ja tuottoon perustuvan rojaltin yhdistelmästä. Tyypillisesti kertakorvaus maksetaan kaikista keksinnöistä, joihin työnantaja ottaa oikeudet, sillä tuottoon perustuvat rojaltit voidaan usein arvioida vasta huomattavasti myöhemmin. Näin työnantajalle erityisen tuottoisat keksinnöt oikeuttavat myös keksijän suurempaan korvaukseen.

Yrityksessä voi myös olla käytössä kannustimeksi tarkoitettu korvaus, joka maksetaan tietyt kriteerit täyttävän keksintöilmoituksen jättämisestä.

Patentista ja muista IPR-suojamuodoista kerromme tarkemmin nettisivujemme tietopankissa.

Asiantuntijamme vastaavat mielellään mahdollisiin kysymyksiisi.

Kirjoittaja

Jaa artikkeli